Бургаският археолог Йото Йотов ще представи наблюдения и интерпретации върху историята и археологията на Източна Странджа през Късната Античност и Средновековието. Това е акцентът на традиционната съботна лектория на Бургаския музей. Тя ще се проведе на 9 ноември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“).

Поради много по-слабата степен на проученост, акцентът на изследването е върху вътрешността на Източна Странджа, чието историческо минало все още остава слабо изследвано, така, че всеки опит за изясняването му е съществен и би могъл да бъде полезен за бъдещи проучвания.

Така формулираната тема се вписва в по-общото научно направление за регионални изследвания върху византийския свят и представлява частичен опит да бъде систематизиран и анализиран известният и достъпен археологически, нумизматичен и сфрагистичен материал, от който може да се добие представа за състоянието на селищната система и свързаната с нея пътна мрежа в Странджа в ранновизантийския период и Средновековието.

Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.