„Нито едно море не е еднакво с всички останали. Всеки артист, всеки поглед, може да направи го направи различно- по начина, по който живее, обича, постига или губи. Трудно се разказва нещо, което трябва да бъде наслада за очите... „ – С тези думи изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев финалната изложба от ХХ пленер на Дарик радио „Звук и Цвят“.

Гости на събитието бяха зам.-областният управител проф. Севдалина Турманова,кметът на Бургас Димитър Николов, общественици, творци, политици, бизнесмени... Те успяха да се докоснат до вдъхновяващата среща с изкуството на 20 артиста, участници в тазгодишния пленер. Андрей Даниел, Алла Георгиева, Атанас Атанасов, Бранимир Каранович, Бранко Николов, Валентин Стефанов, Велислава Гечева, Георги Йорданов, Иван Шишков, Кирил Чолаков, Леда Старчева, Нина Ковачева, Пенка Илиева – ЧОРИЯ, Рада Якова, Румен Атанасов, Сашо Стоицов, Симеон Панайотов, Станимир Желев, Стефан Божков, Яна Стойчева.

„Този пленер се превърна във визитна картичка на Бургас“, каза Димитър Николов. И благодари на изпълнителния директор на Дарик радио затова, че е избрал именно Бургас да се превърне в постоянен домакин на изложбата и тук да се представят най-добрите творци на България, сред тях и младите таланти. Мястото на събитието не бе избрано случайно. То се проведе в романтичната галерия на Гранд хотел и спа „Приморец“ – „Прим арт Център“, на броени метри от филиала на Художествената академия в Бургас.

Радев определи 20-годишната история на пленера като сделка с времето, творбите на стотиците разностранни художници в него като собственост на всеки, който се е докоснал до тях: „...Нямам самочувствието да кажа, че тези картини принадлежат на Дарик, нито на творците, които са ги създали - те са на всички, които са ги видели през тези години в България и по света.“.

По време на изложбата бе представен и уникален каталог с творбите на над 200 български автора- широкообхватната колекция от творби на участниците в пленера „Звук и Цвят“ от 1999 година до днес.

„Само три дни след XIX пленер, Доротея Михова и Албена Спасова ми предложиха да издадем каталог с колекцията от пленерите на Дарик „Звук и Цвят“. Оказа се, че това е една от най-прекрасните идеи, които съм получавал, родена в чужда глава, а не в моята. В тази колекция е печата на времето. От 1999 година до сега в картините присъства основно морето. В каталога морето за 20 години е видяно по 400 различни начина от 200 художници. Благодаря ви за това, което е създадено“, каза Радосвет Радев.

Каталогът е на Дарик радио, а негови съставители са Доротея Михова, Албена Спасова, а графичния дизайн е поверен на Стефан Божков.