Експозицията "Родопският свят на Хайтов" ще бъде открита днес от 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино". Неин автор е Елица Гигова, внучка на писателя. Заедно с Елица, в Бургас ще гостува и нейната майка - Елена Хайтова. Тя ще представи най-новата си книга "Орли от пламък". Романът е посветен на баща ѝ Николай Хайтов и съпруга ѝ Никола Гигов. С двете събития семейството ще отбележи 100 - годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов в Бургас.

Изложбата "Родопският свят на Хайтов" се състои от над 20 живописни картини, изпълнени в акрилна техника върху платно. Сюжетите са от книгите на Хайтов: "Диви разкази" и "Шумки от габър". Това са предимно пейзажи, свързани с любимите на писателя Родопи.

Докато Хайтов пресъздава планината и гората с живото си слово, то Гигова разкрива промяната на състоянията в природата чрез многообразието на цветовете. В картините "Свечеряване" и "Преди залез", освен цветния заряд на хайтовия разказ, са претворени и тези мигове преди скриването на слънцето зад баирите, в които могат да се уловят посланията на природата и завета на мъдреците към поколенията.