Непоказвани артефакти от морската история на южното крайбрежие - рибни блюда, скари за печене на риба от 4 в.пр.Хр., сребърни монети, модели на риби от 3 в.пр.Хр., мрежи, куки, лотове, гребла и др., оловни щокове, компас, морска камбана и модели на кораби, плавали в Черно море,ще бъдат представени в Морското казино. Изожбата - "Риби и рибарство по Южното Черноморие" ще бъде открита през втората половина на юни.

Акцентите в експозицията са реконструирана оловно-дървена двурога котва от 5-6 век пр. Хр., единствената позната каменна корабна печка и златни изображения на риби. Морската илюзия на посетителите ще се допълва с макет на автентична рибарска лодка, а добавена реалност с VR очила ще ги върне отново в 21 век. Информационни табла ще разказват за всички видове риби в нашето море от 10 000 години назад.

Тук ще се запознаете с най-интересните моменти от развитието на риболова - "Бургаският залив на пътя на рибните пасажи", "Риболовът в залива през вековете", "Рибарството от Несебър до Созопол през Възраждането", "От поминък към промишлен риболов", "Рибната борса в Бургас". Посетителите ще имат възможност да се запознаят още с периода "Държавен риболов - началото", както и с историята на Черноморския и Океанския риболов. Всичко това заедно с любопитни документи, морски легенди и снимки ще визуализира цялата история на риболова по всички брегове на Южното Черноморие.

Изложбата се организира от Община Бургас, РИМ - Бургас, Исторически музей - гр. Созопол и Музей на котвата - гр. Ахтопол.