В петък ще е горещо: Валери Турманов излиза като Дон Жуан

img

Баритонът Валери Турманов ще се превъплати в образа на прочутия събрлазнител Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт. Спектакълът е на 12 април, петък, от 19 ч. на сцената на Държавна опера-Бургас. Ролята на изкусителката Церлина ще изпълни партньорката му в живота – нежното мецосопрано Йоана Кадийска. Красивата двойка в любовта и на сцената ще излязат под съпровода на оркестъра на операта, дирижиран от белгиеца Рафаел Фейе.
Миналата седмица Валери Турманов изпълни и ролята на красивия любовник Силвио в постановката „Палячи“ на бургаската опера и заедно със сопраното Нона Кръстникова в ролята на любимата му Неда впечатли публиката.

Партньор като слугата на дон Жуан, Лепорелло, ще бъде друг солист на бургаската опера – басът Делян Славов, който също е изпълнявал преди време партията на прелъстителя.
Като пленени от чара на великия прелъстител и изоставени негови любови пък ще видим две забележителни певици от състава на бургаската опера – Мария Цветкова – Маджарова и Нона Кръстникова. Техните персонажи ще са тези на доня Анна, чийто баща бива убит от дон Жуан, и доня Елвира, бивша любима на изкусителя. Като годеникът на доня Анна, решен да отмъсти на баща й, ще видим тенорът доц. Николай Моцов. Като Мазетто – младият съпруг на Церлина, и Командора на сцената ще излязат басите Диман Панчев и Тошо Герджиков.
Операта „Дон Жуан“ е един от върховете на гениалния Моцарт. Това музикално-сценично произведение представлява едно рядко сполучливо съчетание между драматична и комична опера. Драматургичното изграждане на творбата демонстрира неповторимия усет на Моцарт към сценично действие. В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи. Самата увертюра е една от най-големите и значими в неговото творчество.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Има ли коронавирус в Бургас?

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020