Даниел Дамянов, Нона Кръстникова, Александър Крунев, Валери Турманов и Ивайло Йовчев ще излязат на една сцена в събота, 6 април, от 19 ч, за постановката на операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало в Държавна опера – Бургас. Оркестърът, хорът и солистите ще бъдат дирижирани от маестро Цанислав Петков, а режисурата е на проф. Павел Герджиков. Дамянов, Кръстникова, Крунев и Турманов са солисти и на бургаската опера, но техните основни ангажименти са за Софийска и Русенска опера, а гост-солистът Ивайло Йовчев принадлежи към екипа на Държавна опера – Стара Загора. Кастът е на директора на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев.

Даниел Дамянов е познато име на бургаската публика. Тенорът на софийска и бургаска опери е познат като Самсон, Каварадоси, Пинкертон, Дон Хосе, Алфред Жермон и др. Той изпълнява централният теноров репертоар в Софийска опера и балет. Той е и един от любимите артисти на диригенти и режисьори. Познат е във всички оперни театри в България и на голям брой оперни сцени в Европа. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално в пресъздавания от него герой е причината да бъде търсен от режисьори и диригенти.

Доктор Нона Кръстникова е една от най-изявените млади оперни певици у нас. Неин вокален педагог от самото начало на музикалния й път е проф. Мила Дюлгерова. Участвала е в редица майсторски класове, като тези на Анна Томова – Синтова, Райна Кабаиванска и една от най-известните световни оперни прими – Кири Те Канава. Лауреат е на няколко конкурса – за млади оперни певци „Борис Христов“, „Mirabent I Magrans“, конкурси в Испания, Италия и др., спечелила е стипендии на Райна Кабаиванска, Фондация „Шолти“ – Великобритания, KUG – Австрия и др. Част е от организационния екип на фестивал за камерна музика „Аджитато“. На публиката е позната с дуото си „Колаж“, в което заедно с пианистката Мария Русева изпълняват камерна музика. За зрителите в Бургас тя е Мими, Микаела, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ и дона Елвира в „Дон Жуан“, Флория Тоска и др.

Александър Крунев завършва СМУ „Любомир Пипков“ – София, специалност „пеене“, а след това – ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта „Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител е на награда „Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.

Друга звезда на българската оперна сцена е Валери Турманов. Баритонът, който е гордостта на бургаското музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“, е завършил образованието си в Националната музикална академия, а след това и в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската Скала. Ученик е на Ана Томова-Синтова в България, на Луиджи Алва, Ренато Бузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. Изключително титулуван млад певец, чест гост на сцената на Миланската Скала. Бургаските оперни почитатели са го виждали и в централната мъжка роля в кантатната оратория „Кармина Бурана“.

Ивайло Йовчев е тенор, ученик на проф. Реса Колева. Продължава образованието си с майсторски клас при Елизабет Линхарт и притежава диплом за завършен майсторски клас по камерна музика – френски репертоар. Познат зад граница от десетки гастроли, както и от проекта „Die himmlische Nacht der Tenore“, с който пътува в цяла Германия вече девета година.