Тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, заедно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас и професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ излизат на една сцена в операта „Луд гидия“ по музика на Парашкев Хаджиев. Спектакълът е на 20 ноември.

Доц. д-р Николай Моцов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното д-р Нона Кръстникова ще излезе на сцената като неговата любима Зорница, а Александър Баранов ще изпълни ролята на стария кадия. Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще видим баритона Йордан Христозов, а чорбаджи Радан ще бъде басът Диман Панчев. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. Танцьорите на ансамбъл „Странджа“ ще бъдат на сцената под ръководството на Марио Егов.

Един от основните елементи в спектакъла е изключително атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова. Особено впечатляващ момент е танцът на стария кадия (Александър Баранов). Друг емоционален момент от постановката е „солото“ на гъдулката на лудия гидия Илия, изпълнено всъщност на цигулка от концертмайстора Йордан Ковачев.

Операта на Парашкев Хаджиев „Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика. Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, като представя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вече времена.