Показват за първи път пред публика: Камък от времето на Нерон в „Акве Калиде”

img

Находката бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми

Камък от времето на император Нерон, открит при археологическите проучвания в “Акве Калиде”, ще бъде експониран в туристическия комплекс.

Находката ще бъде показана за първи път пред публика, тъй като до този момент е била обект на проучване. Според учените, откритият камък, бележи поврат в досегашната научна хипотеза за началото на строежа на Римските терми в “Акве Калиде”. Доскоро се предполагаше, че термалният комплекс е изграден от император Траян през II в. сл. Хр., тъй като останалите римски бани в региона са построени по това време.

След откриване и разчитане на надписа върху камъка, долната хронологическа граница на римските обекти в “Акве Калиде” се измества в началото на втората половина на I в. сл. Хр. като това се илюстрира от надпис на Нерон за построяване на баня.

Според Н. Шаранков, началото на “Акве Калиде” се датира между 60 и 68 г. от I в. Проучвателят допуска, че е възможно банята да е изградена около 61 г., когато Нерон строи пътища и пътни станции в провинция Тракия.

Археологическите проучвания, ръководени от археолог доц. Димчо Момчилов, разкриват още няколко структури към средата на I в. Между тях е мраморен басейн. Разкрити са 5 стъпала от източния му край, които се намират точно пред входа на Банята на Сюлейман - днешен музей. По-голямата час от това съоръжение остава под основите на турската баня.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас