Върхът "Шилото" до Бургас е бил тракийско светилище, но този факт е известен на малцина. Повече за историята на местността и възвишението, което все повече е подкопано от тамошната открита кариера, можете да научите тази събота, в ежеседмичната лекция в Природонаучния музей на улица "Константин Фотинов" 30. Тя започва в 11.30 часа. Входната такса е 2 лева за възрастни, а за учащи и пенсионери 1 лев.

Старото име е "Кара баир", което означава "Черни връх". Това наименование е възникнало в черните дни на робството, но върхът е вечно облян от слънчевата светлина, поради своята усамотеност и височина. Учениците от Всемирното бяло братство забелязали това и го наричали „Бели връх”. Учителят Дънов водил своите ученици там, да посрещат изгрева на слънцето.

Тези природни дадености вероятно са вдъхновявали и древните траки, създали там светилище на своя бог, наречен Аполон според изследванията на Александър Фол. Още по темата "Тракийското светилище на връх Шилото” ще чуете от археолога Константин Господинов.