„Шилото“ било тракийско светилище. Научете повече в Природонаучния музей

img

Върхът "Шилото" до Бургас е бил тракийско светилище, но този факт е известен на малцина. Повече за историята на местността и възвишението, което все повече е подкопано от тамошната открита кариера, можете да научите тази събота, в ежеседмичната лекция в Природонаучния музей на улица "Константин Фотинов" 30. Тя започва в 11.30 часа. Входната такса е 2 лева за възрастни, а за учащи и пенсионери 1 лев.

Старото име е "Кара баир", което означава "Черни връх". Това наименование е възникнало в черните дни на робството, но върхът е вечно облян от слънчевата светлина, поради своята усамотеност и височина. Учениците от Всемирното бяло братство забелязали това и го наричали „Бели връх”. Учителят Дънов водил своите ученици там, да посрещат изгрева на слънцето.

Тези природни дадености вероятно са вдъхновявали и древните траки, създали там светилище на своя бог, наречен Аполон според изследванията на Александър Фол. Още по темата "Тракийското светилище на връх Шилото” ще чуете от археолога Константин Господинов.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас