На днешната дата, 17 октомври, се навършват 95 години от рождението на покойния български актьор Апостол Карамитев.

По повода тази събота, 27 октомври, БНТ1 ще излъчи игралния филм "Любимец 13" на режисьора Владимир Янчев, в която актьорът изпълнява една от емблематичните си роли.

Апостол Карамитев е роден през 1923 година в Бургас и умира през 1973 г. по време на снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен", в който изпълнява ролята на Йоан Асен II.

Завършва Италианското училище в родния си крайморски град. Образованието си продължава в НАТФИЗ (ВИТИЗ) в класа на проф. Боян Дановски, а професионалният му път започва в театралната школа на Стефан Сърчаджиев. След като се дипломира през 1951 г., още същата година дебютира на големия екран с филма "Утро над родината".

В периода 1966-1967 г. специализира режисура в Москва, Санкт Петербург, Прага и Варшава. От 1969 г. е преподавател по актьорско майсторство, доцент на театралната академия.

През 1971 г. Карамитев дублира всички образи - мъжки и женски - в английския сериал "Сага за Форсайтови", който се излъчва по Българската национална телевизия.

Актьорът участва в общо 19 филма, сред които най-значими остават "Любимец 13", "Специалист по всичко", "Бялата стая", "Под игото", "Хайдушка клетва", "Рицар без броня", "Малки тайни", "Един снимачен ден" и "Двама под небето".

На сцената оставя следа с незабравими роли в пиеси като "Дон Карлос", "В полите на Витоша", "Херцогинята от Падуа", "Маскарад", "Тревога", "В навечерието", "Мария Стюарт", "Хенри Четвърти", "Кралят на книга шеста" и "Еснафи". Пиесата "Ромео и Жулиета" го среща не само на сцена, но и в живота с неговата любима - актрисата Маргарита Дупаринова, с която се женят през 1948 г., и двете им деца Маргарита и Момчил също стават актьори.

Създаденият през 1953 година Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" вече повече от 40 години носи името на актьора. През 2014 г. там е открит паметник на патрона му, дело на скулптора Петър Панчев.

Обявеният през 1969 г. за "народен артист" Карамитев е носител и на редица други отличия като Димитровска награда за филма "Наша земя" (1953), на орден "Кирил и Методий" – I степен (1954) и на ордена "Народна република България" – I степен.

Освен това всяка година на рождената дата на Апостол Карамитев се връчват Националните награди за актьорско майсторство "Любимец 13", допълва БНТ.

Източник: Дневник