Кукери ще дефилират тази събота в Бургас. Шествието ще зопочне от площад „атанас Сиреков“ пред Общинска администрация до площад „Тройката“. Това ще стане в 10.30 часа. Събитието е част от първия Фестивал на маскарадните игри, народното и художествено творчество”. Той ще се проведе от 19 до 21 октомври.

А ден преди това на площада майстори ще покажат ръчно изработени от тях маски и всякакви други произведения-художествени и занаятчийски от керамика, дърво, вълна, кожа и други материали. Откриването е в 16.00 часа в петък, с участието на самодейни фолклорни състави от „Меден рудник“. Във феста ще участват общо 12 групи и около 500 души.

Ще бъдат представени всички етнографски райони в България, увериха организаторите от сдружение с нестопанска цел „Българско ми е“. Ще видим състави от Шумен, Варна, Старозагорско, Ямболско и от други места. Пет от тях са от Бургас и Средец. Предвидени са и награди.

Различното в този фестивал ще бъде оценяването на всички като цялостно присъствие, артистизъм и достоверност на костюмите и маските, а не класирането им на първо, второ и трето място.