Тенорът Камен Чанев, един от десетте топгласове в световните оперни сцени, ще удостоен с тазгодишната награда на Бургаски музикални празници “Емил Чакъров”. Той ще получи приза във вторник, 28 август на сцената на Летния театър, а минути след това ще се превъплати в ролята на Калаф в операта на Джакомо Пучини “Турандот”.

Само ден преди това именитият тенор ще отпразнува рождения си ден с колегите си от бургаската опера.

Камен Чанев е един от най-големите наши тенори, известни на световната сцена. Завършил е НМА “Проф. Панчо Владигеров” - София и Музикалната академия “Борис Христов” в Рим. Лауреат на десетки оперни конкурси. Сред най-важните му гастроли са тези в Атланта, САЩ, Виена, Берлин, Венеция, Рим, Пекин, Барселона, Астана, Монреал, Нова Зеландия и др. Камен Чанев е сочен за един от най-добрите изпълнители на теноровите партии на Джакомо Пучини.

Настоящите и бъдещите му участия за сезон 2018/2019 включват Калаф и Каварадоси в Берлин, Калаф и Туриду/Канио в Будапеща, Каварадоси в Савонлина, Андре Шение в Пекин и Касел, Радамес в Монреал, Дон Карлос във Вилнюс и Андре Шение и Манрико в Будапеща.

Във вторник на сцената като самата Турандот ще му партнира Габриела Георгиева. В ролята на Лиу ще влезе Мария Цветкова - Маджарова. Като бащата на Калаф, Тимур, ще видим Делян Славов. Като Пинг, Панг и Понг на сцената ще излязат Александър Крунев, Георги Динев и Любомир Тодоров, Бранимир Недков ще бъде Аултум. В постановката участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера - Бургас. Диригент ще бъде Григор Паликаров.