Пищна „Аида” с Йоана Железчева в Летния театър

img

Една от най-пищните постановки на Държавна опера – Бургас, „Аида“ от Джузепе Верди във версията на режисьора проф. Павел Герджиков, ще зарадва почитателите на оперното изкуство на 20 юли /петък/ от 21 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Спектакълът е част от тазгодишното издание на оперния фестивал Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“, посветен на седемдесетгодишнината от рождението на маестрото. Атрактивните декори и костюмите са дело на световноизвестния сценограф Каталин Арборе и пресъздават величествената обстановка на древен Египет. В постановката с пластика и танц участва и балета на бургаската опера, а хореографията е на Недко Георгиев.

Като самата поробена етиопска принцеса Аида ще видим сопраното Йоана Железчева. Тя е ученичка на една от най-големите български оперни певици – маестра Христина Ангелакова. Лауреат на много конкурси, Железчева получи и изключително ласкав отзив от известния италиански критик Андреа Мерли за участието си през септември в „Аида“ на фестивала „Дионисия“ на остров Корфу. „Изненадата този път дойде от българското сопрано Йоана Железчева, изключителна Аида. Който твърди, че вече не съществуват истински гласове или че старата школа е изгубена, има твърде ограничен поглед върху днешната реалност. И все пак, долуподписаният аз, който е слушал толкова гласове на най-необичайни места, бях впечатлен и възхитен от този интерпретатор, у когото има всички качества – ангелски тембър с плътно лирично тяло, диапазон и способност да модулира острота в гласа по рядък начин – това беше едно от най-красивите „сини небеса“, които някога съм слушал наживо. С образцово дишане и възможност да отслаби или усили удивителния звук. За нея е заслуженият триумф на вечерта“, пише Адреа Мерли.

 На сцената на Летния театър като неин партньор ще излезе тенорът Валерий Георгиев като воинът Радамес. В ролята на етиопския цар Амонасро ще видим проф. Нико Исаков. Като съперницата на Аида за сърцето на Радамес, египетската принцеса Амнерис, ще участва Даниела Дякова. В спектакъла ще участва хорът на Държавна опера – Бургас с диригент Невена Михайлова. Оркестърът на бургаската опера ще свири под ръководството на маестро Иван Кожухаров.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец

Никулден 2018