Изложбата, посветена на древния град Аполония Понтийска, ще бъде показана най-напред в археологическия музей на Созопол. В нея ще бъдат събрани за пръв път предмети, съхранявани в музея Лувър, и експонати от фонда на созополския музей. Впоследствие, експозицията ще се развие в голям формат в Националната художествена галерия в София през есента на 2018 г. В Созопол, тя ще заеме двете големи зали на втория етаж. Още на партера, публиката ще види колекция от стели и други обемисти находки, сред които реконструиран детски гроб. Тези мащабни експонати ще поставят посетителя „в кондиция” за първите му стъпки, осветени от емблематичната фигура на барон Александр Дегран – пръв археолог на Аполония, която ще посреща публиката зад първата витрина и ще я приканва да се изкачи на горния етаж, където архивни материали, редом с находки от разкопките на А. Дегран, произхождащи от Лувъра и от Инститю де Франс, ще възстановят началната фаза на археологическите проучвания в Созопол.

До тях, две стенни витрини с голям размер ще позволят групирането на многобройните предмети, открити в ритуалните ями около храма, представени тук на различни нива, за да бъдат по-близо до погледа на посетителя. Това ще му даде възможност интуитивно да прозре как жителите на Аполония извършвали жертвоприношения в чест на Бога-закрилник на града. В дъното на витрината ще бъдат групирани за пръв път фрагменти от изключително красивия орнамент от печена глина, който украсявал храма на Аполон, а разположените в центъра на залата витрини с по-малки размери ще представят отделни „водещи” експонати на изложбата, като изящната бронзова статуя на бог Пан, съхранявана в Лувъра, или предмети с посвещения към Бога.

Във втората зала ще се помещават три секции, развити в две обемни стенни витрини и четири други, поместени в центъра на пространството. Това ще позволи експонатите да влязат в диалог по основни теми, съответстващи на ежедневния живот на жителите на Аполония. Чрез близостта на сходни предмети, подредени хронологично, сценографията се стреми да осигури незабавно отгадаване на епохите и техните характеристики. Женският свят ще бъде пресъздаден около изящни предмети – съдове за парфюми, кутии за накити, украшения – разположени върху няколко поставки на различна височина, с цел формиране на индивидуализирани ансамбли. Насреща, светът на мъжете и този децата ще изпълва изцяло остъклени витрини, позволяващи на публиката да се любува от различен ъгъл на триизмерни предмети, изработени най-често с изключително фина украса. По същия начин ще бъде представен културният облик на града, илюстриран с фигури на акробати, актьори и музиканти, редом с антични музикални инструменти.

Последната част от експозицията ще представи некрополите - първи паметници, разкриващи се пред пътниците, прекрачили стените на града и покрай пътищата, водещи до територията в границите на нашите проучвания. Внушителни експонати ще позволят на посетителя да проследи, век след век, развитието на ритуалите и обичаите на жителите на Аполония, преди нашествието на генерал Лукулус, който насилствено причислява града към провинциите на Рим. Това събитие бележи продължителна пауза в историята, довела до възшествието на нова аристокрация, чиято самоличност се изяснява от последните археологически открития в околностите на Созопол. След края на посещението на първия етаж, публиката ще може да продължи визитата, било като разгледа експонатите от фонда на музея, изобразяващи по-късни периоди на средновековието и модерния свят.