С 45-дневни изяви Бургас ще отбележи 70 години от рождението на Емил Чакъров. За първи път родният град на маестрото събира в едно музикалните празници, носещи неговото име, музикално-поетични вечери - "Памет за Емил Чакъров" и документалния филм „Последен концерт“ с режисьор Георги Тошев.

Празниците започват днес и и ще продължат до 20 септември. Стартът ще бъде даден с филма на Георги Тошев, който ще се излъчи от 21.00 часа на откритата сцена „Охлюва“. Лентата ще бъде излъчена за първи път в Бургас – още преди премиерата в телевизионния ефир.

Акцент на тазгодишното музикално издание ще бъде операта "Луд гидия" от Парашкев Хаджиев. „За първи път откриваме фестивала с българско заглавие. От една страна това е доста рисково, защото има предрасъдъци затова, що е българска опера. Но това, което ще представим е много стойностно. Спектакълът ще е със специалното участие на ансамбъл „Странджа. Ще бъде зрелищно“, каза директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

Ценителите ще имат възможност да се насладят на десетките оперни, балетни, музикални и оперетни спектакли на сцената на Летния театър. В рамките на музикалните празници в Бургас пристигат най-изявените български изпълнители, които гастролират на Миланската скала. В рамките на музикалните празници ще бъде представен и мюзикълът за възрастни „Вълкът и седемте козлета“, чиято премиера ще бъде именно в Бургас. В концерта ще се включат Георги Мамалев, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров и Еделина Кънева. Диригент е Левон Манукян.

А за почитателите на рок музиката ще бъде представена копродукцията на Държавните опери в Бургас и Стара Загора- „Children in time“ със специалното участие Николо Коцев и група Кикомора.