Легендарният ансамбъл на Руската армия гостува в Летния театър на Бургас на 27 юни. Концертът е част от европейското турне на хора, с което той отбелязва 90 години от създаването си.

В края на 2016 г. при самолетна катастрофа край Сочи загива елитът на ансамбъла – 64 души музиканти, солисти, хореографи, сред тях и главният художествен ръководител. Трупата, обаче, бързо се съвзема от огромната трагедията, която потриса целия свят. След кастинги за по-кратко от месец съставът му е възроден, новите хористи обучени в традициите на „Александров“ и започват отново концертна дейност. Всеки концерт от турнето започва с минута мълчание в памет на загиналите в самолетната катастрофа музиканти.

През юни в България пристига именно обновеният състав на Александровци – 120 певци, танцьори и музиканти. Те ще представят най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци – от „Катюша“ и „Смуглянка“ до „Очи черние“ и „Вдоль по Питерской“. Включени са и български песни, споделят от екипа.

Създаден през 1928 година досега ансамбъл „Александров“ се превръща в една от „марките“ на Русия. Емблематичен е колкото Кремъл, Ермитажа или Третяковската галерия. Приеман е от крале, президенти, министър-председатели. През 2004 г. дори изнася концерт във Ватикана по случай рождения ден на папа Йоан Павел II.

Хорът на Ансамбъл „Александров“ е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света. Репертоарът му става огромен и включва повече от 2 000 произведения – народни песни и танци, духова музика, класически произведения, шедьоври на световната рок и поп музика. Солистите в униформи много често провокират сълзи в очите на зрителите. Красивите девойки от балета и танцьорите играят танц със саби или увличат зрителите в ритъма на казачока.

Успехът на хора зависи и от уникалния по своето естество оркестър. Той изкусно съчетава руски народни инструменти – балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти.

Билети за концерта на 27 юни в Бургас се продават на касата на Летния театър и в системата на Eventim.