Мария Диомова е сред най- търсените бургаски дизайнерки. Известна е не само с моделите си, а и с това, че на нея е посветена любимата на поколения българска песен “Мойта малка дъщеря – Мария”, в изпълнение на група “Тоника”. Песента е написана от баща й – композиторът Стефан Диомов, разказва "Труд".

Поводът да бъде сътворена е съвсем истински. Учила се да свири, но била толкова малка, че краката и още не достигали педалите на пианото. Това вдъхновило баща й. -“Бяхме на Витоша, когато идеята ме осени. И непрекъснато спирах до някой храст или дърво уж да почивам при планинския преход, а всъщност пишех песента”, доверява Диомов.

Мария пък разкрива, че като малка се мръщела, защото я карали непрекъснато да я пее, но после нещата се променили.- “Видях една благородна завист от всички Марии и разбрах че всички те са се отъждествявали с тази песен, че тя е като нарицателно за името и всеки момент съм горда с нея”. Освен нейната собствена песен, “Спъват ме листата” на Ваня Костова също й е любима.

Пианото отдавна е зад гърба и. Решила да се посвети на друг вид изкуство – рисуването и шиенето на рокли. “Освен това, баща ми непрекъснато ми повтаряше, че пея фалшиво, което сигурно е било истина”, признава Мария. След 20 години рисуване и шиене, след много труд и усилия, тя се чувства успяла и щастлива с емоциите, които носи на хората.

Мария и Стефан Диомови често сядат заедно в ателието, което се намира на пъпа на Бургас, на култовата улица “Цар Симеон”. Там е фамилната им къща – къщата на баба й Мария, на която е кръстена, и дядо й Георги Диомов, който е бил винар и точно в тази къща е нареждал слънчевото си и отбрано вино. Признават, че и двамата са перфекционисти, никой не се меси на другия и в това е тайната на отличните им отношения. Тя му показва роклите си, той търси мнението и за всяка своя изява. “Знам, че няма кой друг да ми каже нещата толкова критично и безпристрастно”, признава композиторът.

Мария също има пораснала дъщеря – Стефани, която е студентка и малък син – 5- годишния Божидар. Той е изненадата и голямата тайна на Стефан Диомов. Композиторът му дава уроци по пеене и смята, че внукът му може би ще го наследи, защото е много музикален и пее страхотно. “От целия ни род, който не е малък, единствено той обещава поне да пее вярно в компания”, казва дядо му, но по всичко личи, че има много по-големи амбиции за Божидар. “Отсега имам твърда заявка за него, на шега казано, може да направя заради него групата “Шестте сезона”.

Навремето семейството живеело в София. По това време е най-яркият ми детски спомен, доверява Мария. Апартаментът им бил срещу ГУСВ, където тогава репетирали “Тоника”. И много често холът на семейството се трансформирал в зала за репетиции, в истинска музикална работилница. Било страшно интересно да ги гледа и слуша.- “Влизам в хола- и цялата “Тоника” там”, спомня си тя.

Стефан Диомов разкрива, че тази година се навършват 50 години от създаването на първата му рожба – група “Тоника”. “През 1968 година в един вагон на гара Бургас се създаде “Тоника”, в един вагон на гарата, от група ентусиасти, от група луди глави. Така започна голямата история на “Тоника”, която продължава до наши дни, с всичките и разклонения.

И това лято по време на “Бургас и морето”, а през зимата- по време на Коледния ми концерт ще се чества половин век “Тоника”. И сега работя върху това. Искам да направя в Летния театър едно кратко връщане към “Тоника”, в рамките на фестивала. Една огромна среща с много разклонения”, доверява той.

Сега целият свят на Мария се е събрал в ателието и роклите и, те са клавишите на нейното пиано. От януари до май тя се занимава с абитуриентите. Поръчват си сложни рокли и естествено между момичетата има състезание- коя да е по – красива. Да събереш света в уютното ателие е същото като да го събереш в клавишите на едно пиано, както се пее в песента за Мария. Да зарадваш някого с талант и красота, е наистина прекрасно, споделят Мария и Стефан Диомови.

Да направиш хубава песен или да сътвориш ефектна рокля – опорните точки са едни и същи: хармония, красота и талант.