Тенорът със световна слава Калуди Калудов избра да чества четиридесетгодишнината от началото на кариерата си с поредица от спектакли на операта „Тоска“ в различни оперни театри в България, като един от тях е Държавна опера – Бургас. Той ще изпълни една от най-запомнящите се свои роли – тази на художника Марио Каварадоси в операта на Пучини. На сцената негова партньорка като Флориа Тоска ще бъде съпругата на певеца сопраното Анна Дитри. Спектакълът ще се състои на 16 март от 19 ч. в залата на Държавна опера – Бургас.

Днес, само ден преди честването на годишнината от началото на сценичната му кариера, Калуди Калудов навършва 65 години. Баритонът Александър Крунев, който ще влезе в ролята на злодея барон Скарпия в утрешното представление, изненада рожденика по време на пресконференцията с торта и цветя. Крунев и част от колегите му от бургаската опера поздравиха маестро Калудов с „Многая лета“. По повод рождения ден именитият тенор получи в Бургас поздравителен адрес от Президента на Република България ген. Румен Радев. „Приемете моите най-искрени поздравления по повод Вашия рожден ден и отбелязването на 40-те успешни години на оперната сцена, които посветихте на изкуството и неговата публика. Талантливите Ви изяви и внушителен концертен репертоар са високо ценени от зрителите, професионалната критика и Вашите колеги. Изпълненията Ви на българската и световната сцена спечелиха много нови почитатели на оперното изкуство. Желая Ви здраве и успех на творческите и личните Ви проекти.“, пише в поздравителния си адрес Президента Радев.

Заедно с Калуди Калудов и Анна Дитри в спектакъла ще участват Александър Крунев като барон Скарпия, Диман Панчев като Анджелоти, Вълю Тотев като Сполета и др., а на сцената ще бъдат хора и балета на Държавна опера – Бургас и Детски хор „Милка Стоева“. Оркестърът на операта ще свири под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров. Режисьор на спектакъла е Александър Текелиев.