На 2 март (петък) от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "А. Г. Коджакафалията", ще бъде открита изложбата "140 години свободна България" . В нея участват със свои експонати Регионален исторически музей - Бургас, Държавен архив - Бургас, Регионална библиотека "П. К. Яворов", БХГ "Петко Задгорски".

Историческият музей ще представи информационни табла със заглавие "Пътят към свободата. Освобождението на България и Бургаският край." Те са 11 на брой и дават информация за историята на Руско-турската война от 1877-1878 г., по-големите боеве при Плевен и Стара Загора, Шипка, Търново, формирането на българското опълчение, освобождението на Бургас, "Летящия отряд" на полк. Лермонтов и учредяването на първата бургаска община. Освен това във витрини ще бъдат подредени предмети от фонда на музея, свързани с освободителните борби - отличия, удостоверения за носене на медали, книги, илюстровани хроники от войната и лични вещи на опълченци от Бургаския край.

Регионалната библиотеката ще покаже интересни книжни издания, посветени на Освобождението, грамофонни плочи с гласовете на известни артисти от фонда на библиотеката, тефтерчето на Васил Левски - дар от Националната библиотека "Св. св Кирил и Методий" - качено на електронен носител, албуми с гравюри и картини за Руско-турската война и др.

В общата изложба, посветена на 140 г. от Освобождението на града и България, Държавен архив - Бургас ще участва с оригинални документи и снимки. Документите са от фонда на Община Бургас и илюстрират организираните от нея празнични събития, с които гражданите отбелязват двете дати.

Архивът ще представи и документи във връзка с отбелязването на 25-та годишнина от Освобождението с точните текстове на телеграмите, изпратени до българския княз и до граф Игнатиев. Ще се експонират и оригинални снимки на български възрожденци, участвали активно в освободителните борби.

Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" участва в изложбата с картини на известните художници Пенчо Балкански, Стоян Цанев, Петко Задгорски, Елка Захариева, Руси Стоянов и Роланд Шнеевайс.