Поредно престижно арт събитие трасира пътя към предстоящото откриване на филиал на Националната художествената академия в Бургас, първи и единствен извън столицата. Това е изложбата "70 години Плакат и визуална комуникация", която можете да разгледате в дните от 1 до 26 февруари в Културен център "Морско казино", зала "Ал. Г. Коджакафалията". Официалното откриване ще бъде на 8 февруари от 18:00 часа, в присъствието на гости от НХА.

Експозицията включва над 40 плаката на преподаватели и студенти - бивши и настоящи. Това е второто събитие, което съпътства откриването на филиала в Бургас. Първото беше изложбата "120 години НХА. Ректорите" през май миналата година. Тя включваше творби на двадесет и петима ръководители на Академията.

Началото на специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА се поставя през 1947 година с откриването на първото ателие по плакат с преподавател Борис Иванов. Скоро след това специалността е наречена "Приложна графика", а по-късно "Плакат". През 1956 година, чрез конкурс за доцент по плакат, в специалността идва Александър Поплилов - оставил зад себе си повече от 30 випуска свои възпитаници, които определят облика на българския плакат и приложна графика в следващите десетилетия. През 2003 година с добавянето на "визуална комуникация" към наименованието "Плакат" се разширяват и очертават сферите на приложение и бъдещите посоки в развитието на специалността.

Съхранила академичния дух и традиции, специалност "Плакат и визуална комуникация" в НХА продължава да бъде най-притегателното образователно и артистично пространство, оформящо значителна част от съвременната визуална култура.

На 9 февруари в нашия град ще се проведат и срещи - консултации на преподаватели от Академията с ученици от бургаските и регионални училища, посветени на предстоящото откриване на учебната година в бургаския филиал.