Изложба от текстила батик от личната колекция на Нейно Превъзходителство Сри Астари Рашит, посланик на Република Индонезия за България, Албания и Македония показаха в Магазия 1 на Бургаското пристанище. Събитието стана възможно благодарение на усилията на почетния гражданин на Бургас Златка Бобева, която вече повече от 30 години популяризира това изкуство в морския град.

Изложбата беше открита от Първия секретар за информация е социално-културни въпроси на Посолството на Република Индонезия Нурул София. С това събитие в Бургас се отбелязват 61 години от дипломатическите отношения между нашите две страни и 72-годишнина от независима Индонезия.

Възпитаниците на школата „Батик” с ръководител Златка Бобева направиха пред гостите на събитието и демострация на сложната техника при създаването на това изкуство, което е в списъка на ЮНЕСКО като шедьовър в нематериалното културно наследство на човечеството.

На откриването присъстваха зам.областния управител на Бургас Севдалина Туруманова, зам.кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, много приятели на Златка Бобева и много почитатели на нейното творчество.

Батик е техника в изкуството и текстила, при която се използва восък, за да се изрисуват тъкани, картини и др. Думата е с явански произход и производна на думите амба ("пиша") и титик (от индонезийски "точка"). Няма точна информация за годината и мястото на произход да батика. Популярно е разбирането, че батикът възниква преди повече от 2000 години. Според някои, за негова родина може да се приемат индонезийските острови. Според други, ранни примери на батик могат да бъдат намерени в страните от Далечния изток, Близкия изток, Азия или в Индия. Независимо от различните теории за произхода на батика, това изкуство е било много популярно през 13 век, на островите Ява и Бали.