Лъчезарната десетокланичка Мириам Господинова показа със своя талант бъдещето на света по оригинален начин в първата си самостоятелна изложба, която откри тази вечер във фоайето на Бургаския свободен университет (БСУ). Момичето, което е възпитаник на НУМСИ „Панчо Владигеров“ в Бургас, е изпълнено с енергия да представя в творбите си, както своите виждания по обществени теми, така и лични преживявания. Десетки нейни учители, съученици, почитатели дойдоха да я поздравят за вдъхновението и таланта от нейните картини, които са и специални. Мириам Господинова представя 18 творби, част от които са компютърна графика – специалност, която тя изучава в училище. Използвала е различни похвати, характерни за талантлив, млад и модерен човек.

Изложбата на младата художника беше открита лично от ректора на университета проф. дпн. Галя Христозова, която подчерта, че БСУ е мястото, където талантливите деца на Бургас могат да намерят именно там своята красива среда да представят творбите си.

„Познавам Мириам още, когато беше в трети клас. Тогава пускахме осветлението на Коледната елха пред БСУ и тя се включваше активно във всички приготовления. Пожелавам й високи професионални успехи, щастие и да бъде все така амбициозна. Има високи цели, нека ги постига с лекота и когато стане световноизвестен художник, нека не забравя, че първата и самостоятелна изложба е била в БСУ“, каза проф. Христозова и посочи, че има своя любима картина сред представените на изложбата.

Сред уважилите даровитото момиче Мириам Господинова бяха и проф. д-р Момяна Гунева, декан на ЦЮН, гл.ас.д-р Ваня Стаматова и много други представители на културните и научните среди в града. Майка й - д-р Мила Иванова, беше сред публиката и видимо се гордееше много с успехите на дъщеря си и с нейната първа самостоятелна изложба, която със сигурност ще остане незабравима.

Младата художничка приемаше поздрави от десетки посетители, обсипана с цветя и пожелания за бъдещи впечатляващи успехи.

„Повечето рисунки са направени на компютър, тъй като моята специалност е рекламна графика, част от тях обаче са лично мои творения и буквално представят начина, по който аз виждам бъдещето на света. Една от рисунките ми, за която проф. Галя Христозова каза, че й е любима, е точно такава – тази с бялата мечка. Тя е свързана с глобалното затопляне, което аз реших да представя по този начин. Вдъхновяват ме обществени проблеми, но и лични емоции. Изключително много се вдъхновявам от това, което чувствам и често рисувам много импулсивно на базата на собствените си чувства“, каза Мириам Господинова.