За първи път в нашия град ще гостува Представителна изложба на преподавателите от Факултет по изобразително изкуство - Велико Търново. Тя се нарича "КОД СИНЬО" и ще бъде открита на 16 октомври от 18 часа в галерията на Дружеството на бургаските художници.

Изложбата ще бъде представена от декана на Факултета по изобразително изкуство доц. Борис Желев, заместника му доц. д-р Владимир Аврамов и ръководителя на катедра "Живопис" доц. Йордан Йорданов. Представяйки академичния състав на Факултета по изобразително изкуство, тя е своеобразен фундамент за ,,израстване" на неговите наследници. Многообразната стилова артикулация и артистичен заряд на преподавателската колегия са конструкция, около която се оформя творческият характер на бъдещите професионални художници.

Целта на събитието е да се представи творческите търсения на почти 30 автори със собствена идентичност пред бургаската общественост, като комуникативна възможност за популяризиране на Висшето заведение по изкуствата. Голяма част от изложените творци са актуални визуални артисти, очертаващи в определена степен пространството на съвременното българско изобразително изкуство.

Освен репрезентативна, изложбата до голяма степен е и ретроспективна, тъй като проследява развитието на авторите в по-продължителен период. В обединяващото ,,синьо" пространство ,,свободно съжителстват" експерименти в областите на живописта, монументалните изкуства, графиката, витража, графичния дизайн, скулптурата, както и съвременни синтетични форми. Чрез тях жанровете колаборират на различни онтологични и идиоматични нива - стъкло и метал, обемно стъкло, тактилни медиуми.

Съприкосновението с пластичните търсения на утвърдените автори ще мотивира младите художници, но ще е и уникално естетическо преживяване за всеки, който посети изложбата.