Изключителна оперета с музика на всепризнатия автор на валсове Йохан Щраус–син бе представена за първи път в Бургас в Летния театър. Публиката чу едни от най-популярните му валсове, полки и ансамбли, както и прочутия едноименен дует „Виенска кръв“.

Изпълнители на музикалния шедьовър в творбата са Граф и Графиня Цедлау, в чиито образи се превъплътиха звездите - тенорът Марио Николов и сопраното Валентина Корчакова, едни от най-популярните имена в жанра у нас.

Заплетен сюжет и десетките нови костюми в красивата стилистика на оперетната творба държаха в напрежение зрителите.

Музикалното ръководство на спектакъла бе поверено на един от най-добрите български диригенти – Иван Кожухаров. Солисти в премиерата на оперетата „Виенска кръв“ бяха Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, хор, балет и оркестър на Държавна опера Бургас. Режисьор – Марио Николов, сценограф – Иван Токаджиев, костюми – Цветанка Петкова-Стойнова, хореограф – Галина Калчева, диригент на хора – Невена Михайлова.

Това бе четвъртата премиера за сезона и първата оперета след редица емблематични заглавия в оперното и балетното изкуство.

Професор Димитър Момчилов е тазгодишният носител на наградата „Емил Чакъров” която се връчва ежегодно на финала на Бургаските музикални празници. На церемонията снощи, предшестваща финалната премиера за сезона на бургаската опера и за закриването на оперния фестивал, професор Момчилов получи статуетката-символ на наградата на името на маестро Чакъров. По традиция тя се връчва на изявен български диригент.

Професор Димитър Момчилов е известен като доскорошен ректор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Лауреат на няколко награди, председател и член на жури на няколко национални и международни конкурси, между които Академичен конкурс за медни духови и ударни инструменти, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика, Национален конкурс „Светослав Обретенов”, Международен конкурс за млади музиканти и др. След награждаването професор Момчилов сподели с организаторите на Бургаски музикални празници, че най-добре се чувства в Бургас.