Масовка от „прабългарите“ на школата за оцеляване „Бага-тур“ ще бъде една от атракциите в зрелищния спектакъл „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети, копродукция на Държавна опера Бургас и Държавна опера Стара Загора. Постановката, която е част от Летни музикални празници „Емил Чакъров“, може да бъде видяна на 21 юли, петък, от 21 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Атрактивните последователи на прабългарската култура далеч не за първи път участват в оперна постановка, но до момента не са идвали в Бургас със спектакъла „Лучия ди Ламермур“. Миналата година те впечатлиха публиката на закриването на Моцартовите празници в Правец със същата постановка, в която на тях са поверени ролите на сенките (или призраците) – зловещи мистични създания, характерни за представите за Шотландия през XVI век. Огромна заслуга за изграждането на зрелището, което те създават, са костюмите на художника Салваторе Русо.

Звездата в спектакъла всъщност ще бъде Беса Лугичи от Косово, на която е поверена централната партия в операта – тази на самата Лучия. Сопраното Беса Лугичи е все още млада оперна звезда, но с редица певчески награди – четири първи места от Международния конкурс на фондация „Арс Косова“, награда за най-добра интерпретация на творби от албански композитори“, първа награда от международния конкурс „Jorgia Truja“, както и тримесечна специализация в Италия. Лугичи е вече позната и на българската публика не само като Лучия, но и от участието й в постановка на „Бохеми“.

Още една звезда на българската оперна сцена – Валери Турманов, ще се превъплъти в ролята на брата на Лучия, Енрико. Баритонът, който е гордостта на бургаското музикално училище „Проф. Панчо Владигеров“, е завършил образованието си в Националната музикална академия, а след това и в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската Скала. Ученик е на Ана Томова-Синтова в България, на Луиджи Алва, Ренато Бузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. Изключително титулуван млад певец, чест гост на сцената на Миланската Скала. Бургаските оперни почитатели го видяха наскоро в централната мъжка роля в кантатната оратория „Кармина Бурана“.

Не само певците и актьорите на сцената обаче ще бъдат звездите на постановката „Лучия ди Ламермур“. Оркестърът ще бъде дирижиран от голямото име в оперния свят професор Ивайло Кринчев. Маестро Кринчев е бивш диригент на бургаските опера и филхармония, а по-късно и директор на Държавна опера Бургас. Биографията му включва впечатляващи факти като „артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж“ Амстердам“. Преподавател е в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ по оперно пеене с диригент и оперно-симфонично дирижиране.

Самата опера „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети е трагична опера в три действия. Смятана е за един от шедьоврите на стила „бел канто“. Либретото е създадено по историческия роман на Уолтър Скот „Ламермурската невеста“, описващ враждата между двете благороднически фамилии Аштън и Рейвънсууд. Родът Аштън е завладял имуществото на Рейвънсууд, а последният потомък на покорения род, Едгардо, е влюбен в Лучия, сестрата на завоевателя Енрико Аштън. За да укрепи силните си позиции, Енрико опитва да омъжи сестра си за лорд Артуро. Подготовката за сватбата е съпътствана от интриги, измами и разбити сърца. По време на първата си брачна нощ Лучия полудява и убива съпруга си Артуро. Готвещите се да се дуелират през същото това време Енрико и Едгардо прекратяват враждата. Любимият на мъртвата Лучия Едгардо се самоубива с кинжал, за да я последва в смъртта.