Звезден каст от световноизвестни оперни звезди е подсигурил директорът на бургаската опера Александър Текелиев за постановката на операта „Аида“ от Джузепе Верди. Ценителите могат да се насладят на спектакъла утре вечер от 21 часа на сцената на Летния театър. Камен Чанев, един от десетте световни топтенора, пристига за участието си директно от Нова Зеландия, където се превъплъти в образа на де Грийо от операта на Пучини „Манон Леско“. Утре вечер е шанс за почитателите на операта да чуят Камен Чанев на родна сцена, тъй като тенорът рядко се завръща в родината заради ангажиментите си във Виенската Щатсопера, Берлин, Монреал, Казахстан, Италия и др. В „Аида“ той ще изпълни партията на Радамес.

Друг звезден глас – Нико Исаков, баритон, ще се превъплъти в ролята на Амонасро. Професор Исаков преподава оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, като съчетаването на професиите на активно действащ оперен певец и вокален педагог се счита за особена заслуга в педагогическата му работа. Известен е с твърдото следване на принципите на италианското белканто. Декан е на факултета по вокално пеене. Третият известен мъжки глас – басът Юлиян Константинов, ще изпълни ролята на Рамфис.

Константинов е известен като оперен певец предимно в чужбина, където е изградил завидна кариера. Ценен е изключително много в оперния свят, партнирал е на световноизвестни певци под диригентската палка на Рикардо Мути, Клаудио Абадо и други. Любимец на публиката в Миланската Скала и Ковънт Гардън. Дамските партии пък са поверени на две изключително титулувани български певици. Самата Аида ще бъде изпълнена от Йоана Железчева, сопрано. Тя е известна като най-добрата българска Чочосан („Мадам Бътерфлай“). Ученичка е на оперната прима Христина Ангелакова. Лауреат на няколко конкурса – „Христо Бръмбаров“, „Пълдин“, конкурса на Гена Димитрова. Като Амнерис пък ще видим Даниела Дякова – мецосопран. Известната като „най-добрата българска Кармен“ също е ученичка на Христина Ангелакова. Специализира в Италия, лауреат на конкурсите „Георги Златев – Черкин“ и „Цветана Дякович“. Даниела тъкмо пристига от Сицилия, където също участва в постановка на „Аида“.

„Аида“ е най-известната творба на Джузепе Верди. Още на премиерата си в Кайро, Египет, тя жъне изключителен успех. Година по-късно повтаря фурора си в Миланската Скала. Действието се развива по времето на междуособиците на Египет и Етиопия. Аида е принцеса, попаднала в плен в Египет. Египетският военачалник Радамес е влюбен в нея, но дългът го обрича на вярност към фараона. Амнерис, дъщерята на фараона, е влюбена в Радамес. Негова военна победа му позволява да измоли милост за етиопците. В замяна обаче се налага да се сгоди за Амнерис. Той все пак успява да организира бягството на Аида и сънародниците й, като за тази цел се налага да извърши предателство – да разкрие позициите на собствените си войски. Военачалникът успява да спаси Аида от сигурна смърт, което го обрича на съд. Присъдата е да бъде погребан жив в гробница. Дори усилията на Амнерис не успяват да го спасят. В гробницата заедно с него се озовава и любимата му Аида.