Над 30 танцьори на всякакви възрасти претвориха обичаи, свързани със създаването на хляба сред луксозните яхти на пристанището в Сарафово. Те са от танцова формация "Партньори" - Кюстендил, а спектакълът се нарича „Земята, вселената и небето". Кюстендилци са пристигнали специално, за да подкрепят читалището в Сарафово "Ангел Димитров - 1929", което за пръв от десетилетия организира тридневни културни празници.

На фона на морето под залязващото слънце участниците в спектакъла пожелаха на местните да успеят да върнат своето читалище към живот. "Все говорим за хляба - каза един от актьорите - но хлябът без сол не може. Вие тук край морето не само обработвате земята и създавате от зърното хляб, но вие вадите сол от водата. Затова тук на фона на морето нашата историята за хляба е съвсем на място".

Оригиналният спектакъл на ТФ "Партньори е на основата на шопски танци и обичаи, но идвайки в Сарафово танцьорите вплитат в него странджански песни в изпълнение на местната женска битова група "Ружа" към читалището в Сарафово. Така идеята им придобива общо национално звучене.

На финала на спектакъла десетки местни хора и гости се хванаха на дълго хоро. Така завършиха тридневните празници "Бриз в житата".

Фолклорният спектакъл, отразяващ пътят на хляба и мястото му в българските обичаи и символика е част от инициативата "Спаси читалището", с която са се захванали ентусиасти от бургаския квартал „Сарафово“, с помощта на местни доброволци, сред които бизнесмени, ученици, държавни служители - все хора, които искат да се възроди местното читалище, организират празници,

Идеята да бъде на яхтеното пристанище е уникална, тъй като напомня на курортисти и местни да не забравят своите корени. Колкото и модерни яхти да имат сега, те са нищо без хляба и своите традиции.