В рамките на три дни педагози от Полша ще се запознаят с добри практики за работа с деца в детските градини в Бургас. В обсега на наблюдение ще влязат детски градини и училища на територията на област Бургас. Посещението се реализира по проект финансиран от програма „Еразъм” и в сътрудничество с РЦПППО-Бургас. Целта на посещението е наблюдение на ежедневната работа с деца и интегриране на изучаваните дейности в полските градини и училища, стремящи се към подобряване на образователния процес, допълнителни занимания и подобряване на комуникацията родител – педагог.

Акцент в посещението се поставя върху изучаването на добри практики и иновативни дейности допълващи ежедневните занимания. Арт и дизайн работилницата е привлякла вниманието на гостите с иновативните си арт терапевтични методи за работа с деца и константния интерес на децата към занимания насочени към творчество, ръчна изработка и нестандартен подход към материалите.

Делегацията ще наблюдава работилницата в ДГ „Надежда” в к-с Меден Рудник как децата работят над темата „Нарисувай своята буква”, като в процеса на работа ще бъдат вложени ръчен труд, цветово комбиниране, комбинация на материали и екипна работа. Ще се наблюдава комуникацията преподавател-дете и емоциите, които създава арт насочената дейност.

Работилницата вече четири месеца активно работи с деца от няколко детски градини в град Бургас и резултатите са повече от обещаващи. Тя е единствената дейност в България, в която се прилагат т.нар. Арт терапевтични методи и похвати за работа с деца с асоциално поведение. Техниките са заимствани от Русия и Испания където подобни работилници имат години опит. Прилагането на арт терапевтичните подходи дава отлични резултати в отключването на творческия потенциал и подобряване на себеизразяването на детето чрез ръчен труд.