Вижте живото наследство на Странджа: Бял кукер донесе благоденствие и берекет в Малко Търново (СНИМКИ + ВИДЕО)

img
Снимки: Павлина ПОПОВА

На Сирни Заговезни в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т.нар. странджански Кукер без маска или Бял кукер

Обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на Кукерът без маска е част от Живото наследство на Странджа. Белият кукер влиза в домовете и оборите на жителите Малко Търново и изпълнява древни практики за гонене на злото. Той носи благоденствие, здраве и берекет.

Началото на обредното представление започна в 9.30 часа с Кукерско шествие, което продължава през целия ден. От Младежкия дом Кукерската дружина отиде при кмета на общината за благословия, след това пое към площад „Преображение” за ритуалното кукерско хоро.

През целия ден Кукерската дружина обхожда града, влиза в домовете, където стопаните се благославят за здраве и берекет през годината. В края на деня кукерите се събраха в центъра на града за представяне на ритуала „Заораване”. След това извършиха и традиционния обряд „Пали-кош”, който символизира края на зимата и настъпването на пролетта. Празникът продължи със странджански хорà и веселие.
Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас