Известният драматург и писател Стефан Цанев благодари на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов, но отказва да приеме наградата "Златен век".

"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише Стефан Цанев в писмо до БТА.

Той припомня, че в края на миналата година министър Рашидов е връчил същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", отбелязва драматургът.

"Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", посочва Стефан Цанев.