Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. На този ден е обичаят „Къпане на зетьове“ в Кошарица, чиято традиция се възпроизвежда всяка година, а до сега никога не е прекъсвана, независимо от атмосферните условия и броя на участниците в ритуала. „Къпят“ се задомилите се мъже от селото, както и тези, които са взели моми от Кошарица през предходната година. Ако няма такива, „на пожар“ влизат коледари, колкото да спасят традицията. Случвало се е дори и кмета Павел Павлов да влиза в импровизирания вир през годините. "Подготовка за обичая има, намират се и желаещи да участват. Дано само времето не ги разколебае. Стараем се да съхраним традициите на нашето населено място.“, заяви кметът на Кошарица Павел Павлов./melnicata.com

Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал. Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия. Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.

Местни музиканти събират на площада цялото село за атрактивния обичай, който се изпълнява за късмет, здраве и берекет. Веселбата започва от кръчмата, където хорото води младоженец, сключил бак през миналата година. Мераклиите за къпане задължително се почерпват в кръчмата с вино, за да се сгреят. До местния вир се стига с хоро. Същинското къпане идва след ритуална гонитба на младоженеца от ергените и сапунисване за здраве. Традицията повелява, че със зетьовците във водата трябва да се потопят и помощниците им.

Мокрото хоро е задължително, дори когато във водата има лед. Защото според поверието, колкото е по-студена водата на Ивановден, толкова по-здрави ще бъдат мъжете през годината. При “нулева” година, когато няма сключени бракове, ритуално се къпе кмета на селото. Понякога и със свещеника. В повечето случаи това става доброволно, но ако отказът не е по уважителна причина, се действа насила.