Емисар на община Созопол влиза в архива Вселенската патриаршия в Истанбул на 15 август. Смята се, че именно в архива на патриаршията се крие изключително ценна информация за историята на остров "Св. Иван". Молбата за проучване на документите беше отправена от кмета на Созопол, Панайот Рейзи преди няколко месеца.

"Известно е, че градът е бил архиепископия. Той е дал петима патриарси, които са оставили много изобилна документация, която днес се намира в Истанбул. Това се случва след като манастирът на остров "Св. Иван" е бил разрушен", обясни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Островът е бил важна част от книжовната дейност на България до 1629 г., когато манастирът е бил унищожен от турците. Според Божидар Димитров на монасите било позволено да го напуснат. Те взели със себе си всички книги в библиотеката, архива, църковната утвар и иконите.

Проф. Димитров е на мнение, че с проучването на архива историците могат да се натъкнат на ценна информация, свързана не само с историята на Созопол, но и на България.