Фотоизложбата „Пера и Езера” пренася лятната атмосфера от брега на Черно море върху Моста на влюбените в София от 1 до 14 август включително. В разгара на лятната ваканция софиянци, останали в столицата и гостите на града ще усетят соления мирис на Черноморското крайбрежие и ще бъдат погалени от перата на десетки видове птици, които се срещат там, благодарение на 58-те фотоси от изложбата.

С пакетче морска сол, добита от Атанасовското езеро, разположено в пределите на модерния Бургас, ще бъдат посрещани на Моста на влюбените всички посетители на изложбата в деня на нейното откриване – 1 август 2016 г.

Фотоизложбата „Пера и Езера” се организира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по проект „Солта на живота” LIFE+, изпълняван от Българска Фондация Биоразнообразие, в партньорство с БДЗП и Черноморски солници АД.

Уникални гледки от българската природа ще бъдат представени на моста до Националния дворец на културата в продължение на две седмици. Снимките от изложбата показват на публиката единственото езеро у нас - Атанасовското, чийто води стават пурпурни през летните месеци, когато от тях започва да се извлича „бялото злато“ – солта. Фотосите разказват приказката за солта, която се случва тук вече повече от 106 години. Във фокуса на фотографите, представящи творби в изложбата, попада и още едно неповторимо и запазено място от нашата природа – защитена местност „Пода” край Бургас, стопанисвана от Българското дружество за защита на птиците. Разкрита е красотата им от птичи поглед чрез кадри заснети с дрон и мотоделтапланер.

Подбрани са и удивителни кадри от дивата природа на България заснети от любители и професионални фотографи. Това са предимно снимки на птици, за заснемането на които е необходимо добро познаване на поведението на видовете, на местата, които обитават, както и огромна доза търпение и любов към пернатите представители на живия свят.

Всички снимки във фотоизложбата „Пера и Езера” са безвъзмездно предоставени от техните автори, за да може красотата и богатството, с което са прочути по всички краища на света Атанасовското езеро и защитена местност „Пода”, да докоснат по лесен и достъпен начин повече хора и в България. И ако видяното в изложбата предизвика интерес у тях да посетят двете влажни зони, окичили се с множество международни отличия.

Част от снимките, които ще бъдат представени на Моста на влюбените в София са отличени в проведения през 2015 г. фотоконкурс „Бургас – солта, птиците и хората”, организиран от БДЗП, Сдружение Фото Куб „Осмо изкуство” и туристическа агенция „Стил Травел” в рамките на проект „Солта на живота”, LIFE+, които все още могат да се видят и в центъра на Бургас на пл.Тройката.