На остров Свети Кирик: Откриха стрели, използвани като монети преди 2 600 години

img
Снимка: БНТ

Стрели, използвани като монети преди 2600 години, откриха археолозите у нас.

Стрели, използвани като монети преди 2600 години, откриха археолозите у нас. Те са намерени при проучване на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Стрелите са използвани и като дарове за боговете. Смята се, че на мястото, проучвано от екипа на доцент д-р Кръстина Панайотова, е имало храм на Аполон Йетрос /Лечител/. Информацията съобщава БНТ.  

Разкопките на острова започнаха през 2009 година. През това време са открити голямо количество артефакти, разказа д-р  Кръстина Панайотова. Сред тях са редки съдове за благовония във формата на бича глава и глава на овен, полегнал овен и два съда във формата на воин с шлем.

Най-новите находки са театрална маска с височина само около 4 сантиметра, закопчалка от средновековна книга от базиликата, която се е намирала по-късно на острова, и двете бронзови стрели.

Намерена е и купа, поставена на дъното на ритуална яма. Вероятно на мястото е била и статуята на Аполон. При разкопките е открит кварталът на първите преселници от Милет, пристигнали по тези земи през 6-и век преди новата ера.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец