Стрели, използвани като монети преди 2600 години, откриха археолозите у нас. Те са намерени при проучване на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Стрелите са използвани и като дарове за боговете. Смята се, че на мястото, проучвано от екипа на доцент д-р Кръстина Панайотова, е имало храм на Аполон Йетрос /Лечител/. Информацията съобщава БНТ.

Разкопките на острова започнаха през 2009 година. През това време са открити голямо количество артефакти, разказа д-р Кръстина Панайотова. Сред тях са редки съдове за благовония във формата на бича глава и глава на овен, полегнал овен и два съда във формата на воин с шлем.

Най-новите находки са театрална маска с височина само около 4 сантиметра, закопчалка от средновековна книга от базиликата, която се е намирала по-късно на острова, и двете бронзови стрели.

Намерена е и купа, поставена на дъното на ритуална яма. Вероятно на мястото е била и статуята на Аполон. При разкопките е открит кварталът на първите преселници от Милет, пристигнали по тези земи през 6-и век преди новата ера.