Апелативната прокуратура в Бургас внесе протест срещу решението на съда заради драстичното намаляване на присъдата на Владимир Колев от София, който на 3 декември 2017 г.пиян уби велосипедист в Приморско, а след това избяга и се скри. На първа инстанция – с решение на Окръжния съд в Бургас Колев получи 17 години затвор. Изненадващо, при разглеждането в Апелативния съд присъдата му бе силно редуцирана до 10 години затвор, като в мотивите си магистратите посочиха, че случаят не е особено тежък. Съжденията стигнаха и по-далеч, като съдия Пламен Синков дори написа, че на първа инстанция не било оценено достатъчно добре емоционалното състояние на Владимир Колев. Той бил под напрежение заради настъпила „интимна раздяла“. Заради това се напил, иначе нямал признаци на алкохолизъм. Колев опитал да се свърже с жената, която го е зарязала, но тя така й не отговорила на обажданията му.

„Емоционалният срив на подсъдимият Колев на 03.12.2017 г. несъмнено е способствал и улеснил приемането на голямо количество алкохол и подценяването в тази връзка на всички възможни тежки последици от предприемането на управление на МПС в такава ситуация“, пише съдебният състав в решението си.

В депозирания протест е посочено, че Апелативна прокуратура – Бургас приема наложеното от съда наказание от 10 години „лишаване от свобода“, като явно несправедливо и следва то да бъде завишено, а също така, че деянието трябва да бъде квалифицирано като „особено тежък случай“.

Протестът на Апелативна прокуратура – Бургас ще бъде разгледан от ВКС – София, който е компетентен да се произнесе по него.