Адвокатите вече ще влизат в съдебно заседание, облечени с тога, но ако пожелаят. Да отпадне задължението им в закона, предлагат депутатите от „Воля“ С имеон Найденов и Слави Нецов. Информацията предава 24 часа.

Народните избраници обясняват, че това задължение на практика у нас не се спазва. " Единици са случаите, когато адвокати влизат в съдебно заседание с тоги", коментират депутатите от "Воля". Една от причините е, че в повечето съдилища няма съблекални или гардеробни, в които адвокатите да се преобличат.

След въвеждането на текстовете в Закона за адвокатурата за задължително носене на тоги адвокати масово ги обличаха на заседания във Върховния касационен и Върховния административен съд, тъй като магистрати изискваха това от тях. През последните години това се превърна в отживелица и с тоги пред най-висшите инстанции се явяват основно адвокати от страната.

Депутатите казват в мотивите си още, че през май 2010 г. Висшият съдебен съвет е препоръчал на председателите на съдилищата да осигурят подходящи помещения за преобличане на защитници. Това е почти невъзможно, тъй като в много от съдилищата има криза за кабинети, служебни помещения и съдебни зали.

Според столичния адвокат Христо Ботев законовото задължение важи с пълна сила в някои български съдилища. "Например в съдилищата в Луковит, Сливен, Бургас, Видин не може да влезеш на заседание, ако не си в тога. Може да отнесеш и глоба, тъй като ставаш причина за отлагане на делото", обяснява той.

Юристът разказа обаче, че навсякъде в Европа тогите са задължителни. "В Германия не може да влезеш в съд без тога. Освен това е необходимо да си облечен и в бяла риза с бяла вратовръзка. В Съдебната палата на Париж е измислено много добре. Там има бюро, от което срещу заплащане получаваш тога под наем", каза Ботев. В Англия адвокатите в съдебната зала са и с перуки.