„Много добри хора са. Дори им дадох ключ от къщата си. Аз шия гоблени, а те не са ги пипнали. От една година живеят в Присад”, каза съседката Красимира, която днес стиска палци двойката да отърве затвора. Тя дори им носеше билетите за концерта на QUEEN в София, на който семейството планирало да отиде.

На 1 юни Окръжният съд в Бургас наложи на Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит мярка за неотклонение "задържане под стража" заради Европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Единбург, Шотландия. Британската двойка се издирва за това че между 16 и 18 юли 2001 г. е извършила кражба на две картини на значителна стойност от частен дом. В него проникнали с ключ. Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит са задържани при опит да напуснат пределите на страната ни.

Пенелопе в учителка на деца с увреждания, а съпругът й се занимава със строителство. Обичали да обикалят света. Отскачали често до Турция. Дори се върнали до Великобритания, за да си оправят документите.
Филип Смит е пътувал до няколко европейски страни с паспорт, издаден през 2016г. Престъплението е извършено през 2001г., а европейската заповед за задържане е от 2006г. Заповедта за задържането им е издадена от шерифа на Единбург. Според адвоката им Димчо Тодоров те не са се крили. Адвокат Тодоров настоява да бъдат пуснати под домашен арест.

„Ваша чест, моят единствен дом е България. Получавам пенсията си тук. Искахме да отидем с жена ми в Истанбул, никой не ме беше уведомил, че не трябва да напускам България. Имах само едно малко куфарче”, заяви пред съда мистър Смит. Той и съпругата му опитали да заминат на 31 май.

Три дни по-рано обаче от Скотланд ярд била изпратена заповедта за задържане, но не била преведена. Разследващите твърдят, че Смит е знаел, затова е опитал да избяга. Той пък от своя страна казва, че не е бил официално уведомен.

Съдът реши той да остане под стража. В петък е делото за екстрадация.