Районният съд в Поморие пусна срещу 2 000 лева гаранция задържан за телефонни измами. Заподозреният – И.К. е заловен през март м.г. Мъжът, диагностициран с хроничен вирусен хепатит В, по данни на разследващите, стои зад най-малко две телефонни измами. В единия случай подвел мъж от село Горица, че ще му осигури на промоция скъпоструващи лекарства от Италия, като за целта обаче клиентът трябвало да плати 1 250 лева. Човекът напразно очаквал медикаментите, макар чинно да броил парите на посредник, който мошеникът изпратил, вместо пратка получил голи обещания. В друг случай пък позвънил по телефона на помориец и с преправен глас му съобщил, че синът му е ранен при взрив на газова бутилка. Мошеникът бил толкова убедителен в разказа си за подробностите около инцидента, че мъжът платил 3 500 лева за „лечението”. Впоследствие се оказал, че това е блъф.

Окръжният съд в Бургас е наложил на задържания „домашен арест”, но адвокатът му настоява пред районните магистрати в Поморие, мярката му за неотклонение да бъде изменена в парична гаранция. Заради тежестта на обвинението, прокуратурата се противопоставя на искането. На съда обаче е различно. „Престъплението е с висока степен на обществена опасност. Но в хода на разследването допълнителни доказателства в тази насока не са събрани. Следва да се отбележи липсата на активност в разследването”, посочват магистратите. Измамникът не е действал сам, бил е подкрепен от съучастник, но до момента самоличността му така и не е установена, макар според съда, обвиняемият да „оказвал пълно съдействие при разследването”

Магистратите считат, че няма опасност той да окаже въздействие върху свидетелите, още повече, че преобладаващата част от тях са полицейски служители.