Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) изпрати до Конституционния съд искане за “отмяна” на част от текстовете в Наказателния кодекс, с които се отнемат автомобилите на каналджии, пияни и дрогирани шофьори. Без да настояват за цялостно спиране на отнеманията, върховните съдии искат да бъдат обявени за противоконституционни абсурдните “глоби” с равностойност на автомобила, когато той не е собственост на извършителя.
Атакуваните текстове са четири, приети от 49-ото Народно събрание и влезли в сила от 8 август 2023 г. В член 280 от НК са записани наказанията за трафиканти на хора, които превеждат през границата отделни лица или групи. По силата на следващия член 281 се наказват онези, които подпомагат чужденци да преминават на наша територия. По чл. 343 се наказват пияните и дрогирани, които са предизвикали тежки катастрофи с пострадали, загинали или материални щети, а по чл. 343 б - пияни и дрогирани, седнали зад волана на автомобила.
Върховните съдии сочат, че липсват каквито и да е мотиви за приемането на тези норми, от които да се разберат причините и технологията за създаването им. С тях се въвеждат двусмислени предписания и постановки, които са в явно противоречие с наказателното право, нарушен е принципът за законност, принципът на равенство пред закона и записаният текст в Конституцията, че България е правова държава.
“Коментираните интервенции в материалния наказателен закон са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа негова същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията”, пише в искането на ВКС.

Последното заседание на 28 юли м.г. бе в старата сграда на парламента.
Промените в Наказателния кодекс за отнемането на автомобили бяха приети на среднощно заседание в последния ден на юли м. г., когато депутатите бързаха да излязат във ваканция. Някои от тях си деряха ризите на трибуната, че са обещали на избирателите си чрез тези текстове пътищата да станат по-безопасни. Между другото - на същото заседание сегашният служебен премиер Димитър Главчев бе назначен за председател на Сметната палата.
Поправките на НК влязоха в сила на 8 август 2023 г. Още в първите няколко дни обаче се разбра, че са най-меко казано - недоносени. Възникнаха казуси, непознати за разследващите полицаи, прокурори, адвокати и съдии. Оказа се например, че за пияните и дрогираните, които са извършили тежки катастрофи с пострадали или големи материални щети, в НК вече пише, че съдът МОЖЕ да отнеме автомобила или неговата равностойност. Докато в текста само за пиян и дрогиран, който никъде не се е блъснал, няма думата МОЖЕ - в този случай задължително трябва да се отнеме автомобила. Колкото да равностойността - не е нужно човек да е юрист, за да види, че има неравенство на наказанията - един трябва да плаща за “Мерцедес” 250 000 лв., друг - 250 лева за “Трабант”.
И съвсем логично тези поправки в НК не направиха пътищата по-безопасни: за 2023 г. България е на първо място в Европейския съюз по загинали при катастрофи.