Осъдиха за почти половин милион лева АПИ заради инцидента от 5 февруари 2017 г. в тунел "Ечемишка", в който след падане на лампа загина жена. Решението на Върховния касационен съд е окончателно, след като делото по случая от 2017 година мина през няколко съдебни инстанции.

Преди 2469 дни, на 5 февруари 2017 г. металната конструкция с лампи от тавана на тунел "Ечемишка" се свлича и убива 64-годишната Елена Михайлова. На шофьорското място е брат ѝ Николай Николов. "Отворих задната и беше чак там, промушена с желязото. Знаете ли какво беше това?! Телефонът не мога да си намеря, не мога да се обадя на 112", казва тогава Николов.

6г 9м и 5 дни по-късно става ясно, че Върховният касационен съд реши АПИ да изплати 460 хиляди лева обезщетения на семейството. Майката и съпруга на Елена не дочакват това, защото мъката и отключените заболявания убиват и тях.

"Според мен е един крещящ, флагрантен пример за бездействието на държавата в лицето на АПИ по поддръжка на инфраструктурата. Дълги години АПИ не е поддържала този тунел. Съответно тази метална конструкция осветителни тела, заради което е била в аварийно положение", заяви Тодор Димитров, адвокат.

Според защитата на семейството, АПИ реално ще плати над 700 000 лева, заради лихвите, които дължи към тях. И докато гражданският иск е удовлетворен, все още обвинените не са влезли в съдебната зала. Обвинение са получили шестима души. Двама, от които бивши шефове на пътната агенция, Лазар Лазаров и Дончо Атанасов.

"Аз считам, че има достатъчно доказателства, след като в гражданския процес и трите съдебни инстанции са много единни", съобщи адвокатът.

От Окръжната прокуратура обясниха за NOVA причината, заради която обвинителният акт не внесен в съда. Прокуратурата е прекратила обвинението към трима от заподозрените, но за да се даде ход е необходимо за това да уведомени всички страни. Трима от обвинените не могат да бъдат открити на адреса си дни наред, а ако бъдат пропуснати ще могат да обжалват. Затова процесът не започва близо месец.

От документите обаче става ясно, че АПИ е нехаела за състоянието на тунелите, а след инцидента става ясно, че между стените на тунела и земната маса са се образували огромни кухини.

А днес започва нова поредна серия от ремонти на АМ "Хемус". Тръбите в посока Варна на тунелите „Топли дол” и „Правешки ханове” ще бъдат затворени до юли 2024 г. До тогава цялото движение ще е в платната посока София.