Бургаският окръжен съд пусна срещу подписка 49-годишната Ваня Я. от Царево, обвинена за нанасяне на лека телесна повреда на 8-годишния си осиновен син. Майката бе задържана от полицията, след като очевидци съобщили, че е изхвърлила от колата си детенцето, а след това го е пребила. Момченцето е с лека телесна повреда, а срещу жената са повдигнати обвинения по три престъпления:

за това, че на 29.07.2023 г., около 18:10 ч., по „Царевски път“, землището на гр. Царево, в резултат на дърпане и изхвърляне от автомобил, причинила лека телесна повреда на малолетния Б. Г., като деянието е извършено при условията на домашно насилие (престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 НК).

Ваня Я. е обвиняема за това, че за неустановен период от време, от началото на 2023 г. до настоящия момент, в гр. Царево, оставила без надзор и достатъчно грижи двете си деца – Б. Г. и А. Г. и с това създала опасност за тяхното физическо, душевно и морално развитие (престъпление по чл. 182, ал. 1 НК), както и за това, че тормозила и обиждала своите деца (престъпление по чл. 187 НК).

Престъпленията, за които Ваня Я. е привлечена като обвиняема не са „тежки“ по смисъла на закона. За престъпленията по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. 130, ал. 2 НК и по чл. 187 от НК дори е предвидено алтернативно наказание „Пробация“.

По-рано районният съд й наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, но според въззивната инстанция опасенията на първоинстанционния съд, че „явно системното малтретиране на децата се е превърнало в обичайно поведение на обвиняемата“ и че „това й поведение ще продължи и за в бъдеще“ са силно преувеличени.

Според Окръжен съд – Бургас в тази насока следва да бъде посочено, че със случая са запознати служителите от Дирекция „Социално подпомагане“ - Царево, като при евентуално констатиране на неправомерни действия от страна на Ваня Я. спрямо двете деца, могат да бъдат предприети подходящи мерки за закрила.

Магистратите посочват, че не съществува реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление. Ваня Я. е с установена самоличност и с известен адрес, на който трайно пребивава. Обвиняемата е трудово ангажирана, не е осъждана и срещу нея няма други неприключени наказателни производства.