Съдът в Тетово е осъдил на година и три месеца лишаване от свобода анестезиолога, който публикува в мрежата Тик-Ток видео от хирургическата зала на гинекологичното отделение в града, пишат медиите в Северна Македония.

Валтон Дервиши е признал вината си и се е извинил публично на своите колеги и пациенти.

„Извинявам се, защото не го направих нарочно и с някаква изгода. Задържането ми е трудно заради здравословното ми състояние“, казва Дервиши, цитиран от медиите.

Дервиши е осъден за „несъвестно отношение по време на работа“ е осъден на една година лишаване от свобода, а за „осъществяване на запис без разрешение“ е осъден на лишаване от свобода за 5 месеца.

Присъдата, постановена от съдията, е 15 месеца затвор. Освен това, предвид тежкото му психическо и влошеното му здравословно състояние, съдията е решил да освободи Дервиши от ареста и да замени мярката с домашен арест до влизане в сила на днешното съдебно решение, информира БТА.

В средата на април, докато е бил на смяна в отделението за интервенции в гинекологията в Тетово, анестезиологът е предавал „на живо“ в Тик-Ток профила си, показвайки пациентите, както и медицинския персонал. За това алармира шефът на болницата в Тетово, който подаде сигнал в полицията, а няколко часа по-късно полицията в Тетово задържа анестезиолога. Ден по-късно здравният министър и директорът на болницата уволниха Дервиши, а Лекарската камара му отне лиценза за 7 години.