Специализираната прокуратура e предала на съд трима обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група за трафик на хора.

Целта е била те да бъдат използвани за търговия с телесни органи – бъбреци.

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че престъпната група е действала в периода от януари 2017 г. до 10.09.2019 г. на територията на България и Турция. Дейността й се състои в това да намери лица, които са съгласни да продадат бъбрек, както и други, които имат нужда от трансплантация и са готови да платят, съобщиха от държавното обвинение.

Предлаганата цена за трансплантация на бъбрек е възлизала на 100 000 евро. Малка част от парите е била давана на тези, които продавали органите си - около 10 000 евро.

Хората, които продавали бъбреците си, били снабдявани с неистински документи за самоличност, за да се докаже родствена връзка с реципиентите, след което били превозвани до съответно болнично заведение в Република Турция.

Тримата обвиняеми са предадени на съд за ръководство и участие в организирана престъпна група, както и за осигуряване и транспортиране на хора с цел продажба на телесни органи.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.