Кметът на руенското село Вресово беше отстранен от длъжност и обвинен за обсебване на 28 28 612 лева, след като отмъкнал парите, които местните жители платили за дърва за огрев, а след това сам опожарил кабинета си, за да прикрие кражбата. Това става ясно от прессъобщение на Районната прокуратура в Айтос.

Припомняме, че обвиняемият - Юлюман Хасан /на 33 г./, зае поста в началото на миналата година, когато тогавашният кмет Хасан Осман беше отстранен от длъжност заради документна измама и бе осъден да полага обществено полезен труд. Хасан бе избран официално с бюлетината на ДПС на изборите през октовмри м.г. с гласовете на 64.58% от населението.


През юни т.г. жителите на селото започнали да предават в кметството сумите за отопление през зимата. Парите, трябвало да бъдат преведени в Горското, откъдето пък трябвало да им доставят дървата. Но сумите така и не били изпратени по предназначение. Вместо това, Хасан, твърди обвинението, ги присвоил. Става въпрос за парите на 76 жители на селото, които са очаквали от него да организира доставяне на дърва за огрев. А понеже плащане не е извършено, от Горското отказали. За не останат хората на студено, се наложило община Руен да съдейства и дървата за огрев вече са осигурени.

Междувременно, за да прикрие следите си Хасан залял кабинета си със запалителна смес и драснал клечката. После обявил, че пожарът е изпепелил парите. При разследването на случая, криминалистите се натъкнали на пластмасова бутилка със следи от запалителна смес. А ДНК-то по нея било на кмета. Срещу него вече е повдигнато обвинение за противозаконно присвояване, унищожаване на движими вещи за над 900 лева и палеж. Установено е, че кметът е запалил кабинета си, именно за да прикрие кражбата.