Туристка осъди Община Созопол, след като счупи и двата си крака в центъра на града. Магистратите постановиха местната власт да заплати на пострадалата над 20 000 лева обезщетение и съдебните разноски за виновно бездействие на Общината и лицата, на които е възложила поддръжката на тротоара на ул. „Републиканска“ в добро състояние. Информацията предава сайтът dnews.

Решението е на Районния в Бургас и беше произнесено година и три месеца след инцидента. Злополуката е от 5 септември м.г. По това време 58-годишната жена от Плевен била на почивка в Созопол с приятели. Към 20.30 часа, след вечеря, гостите решили да разходят по главната улица „Републиканска“. На връщане към хотела обаче жената се спънала в капака на улична шахта на тротоара. Тя била оградена от начупени и разместени плочки, а на мястото имало такова стълпотворение от хора, че туристката изобщо не забелязала потрошения тротоар. Очевидците незабавно повикали Бърза помощ. А щом пристигнал медицинския екип и лекарката даже споделила, че е паднала сутринта по същия начин. Свидетели твърдят, че това бил третия случай за деня със счупени крайници на същото място.

Пострадалата била откарана в УМАЛ- Бургас със фрактура на двата глезена и ставата. И се наложили лекарите да й направят операция и да й поставят импланти и винтове в краката. За това платила Платила 3100 лева на болницата за операцията и престоя си от 7 дни.

След това в продължение на два месеца била обездвижена на легло. Едва след това с патерици започнала бавно да ходи. Близките й направили парапети в дома й, за да може да се придвижва. Към настоящия момент отново изпитвала силни болки, тъй като имала втора интервенция за премахване на имплантите. Жената още накуцвала.

Според заключението на вещото лице травмата е засегнала двете глезенни стави. „Уврежданията, които е получила, ангажират опороносни зони на двата долни крайника и биха могли да бъдат причинени от обикновено спъване. Причиняват в значителна степен болка и страдание, както и пълна невъзможност за придвижване на собствен ход в продължение поне на два месеца, необходима е чужда помощ и асистивно средство за период от три месеца“, сочи становището на експерта.

От Община Созопол обаче не приемат тезата му. И твърдят, че заключението на вещото лице не отговаряло на съдебните и арбитражните експертизи. Нещо повече- юридическия представител на Общината заявява в прав текст, че жената сама си е виновна за инцидента, към тази дата „здравословното й състояние било влошено и това е причинило или до голяма степен допринесло за падането й“. Освен това, според позицията на местната власт, ищцата била здравно осигурена и не е следвало да заплаща на болницата суми за медицински изделия и престой.

Медицинските експерти обаче са категорични, че пациентката е лекувана по клинична пътека, лечението по която се заплаща от РЗОК, без обаче да се заплаща себестойността на вложените импланти. „Имплантите не са включени в списъка на НЗОК и не е наличен друг механизъм за заплащането им към септември 2019 г. Те се заплащат изцяло от пациента“, заявяват медицинските специалисти. Вещото лице е посочило, че поставянето на тубуларна плака за фибула в конкретния случай е било задължително.

В решението си съдът цитира разпоредбите на Закона за пътищата, според който „Изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община”. „В този смисъл ответникът дължи осигуряване обезопасяването и стопанисването на местата, отредени по план за тротоари, каквото е мястото, където се е случил процесният инцидент. Обезщетението за причинените неимуществени вреди следва да се вмени за плащане на Община Созопол, тъй като с бездействието на лицата, на които е възложила поддържане в добро състояние на тротоара на ул. „Републиканска“, е причинило счупване на краката на ищцата“, се посочва в съдебното решение. То не е окончателно и подлежи на обжалване.