До 8 лв. ще струват догодина чадър и шезлонг в голям курорт у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, след като в сряда правителството прие промени в Закона за Черноморското крайбрежие.

Те позволят поевтиняването на сянката, като това ще стане с методики за определяне на пределни цени за всяка група плажове.

Според закона категоризацията на местата за плажуване е 4 типа. В първата група са морски плажове в урбанизирани територии, във втора - тези в ненаселени места, но в близост до туристически дестинация. В третата са ивиците, които са в неурбанизирани територии и са далеч от курорти, и в четвъртата са плажовете с ограничено ползване.

Така базовата цена ще е 2 лв. на чадър и 2 на шезлонг за плажове до населено място с население до 10 000 души. 3 лв. е за ивица с над 10 000 души, а общо 8 лв. е базовата цена за чадър и шезлонг за националните курорти.

Кандидатите за концесия няма как да се откажат от тези цени, тъй като те са залегнали в офертата, с която ще кандидатстват в конкурса, каза министър Ангелкова, цитирана от "24 часа".