С ваучерите за храна да може да се плаща и за почивка. Такова предложение са внесли депутати от управляващата коалиция, която вече е тройна, след като ИТН се оттеглиха. Промяната се прави чрез актуализацията на бюджета, съобщава 24 часа.

Има обаче условие - ваучерите да бъдат използвани за заплащане на туристически услуги, но само на територията на страната ни.

Според вносителите това ще насърчи вътрешния туризъм и ще повиши приходите в бранша. Те очакват и да се отрази положително на други сектори, основно при продажбите на стоки и услуги, както да се запазят и повече работни места.

Наскоро министърът на туризма Христо Проданов от БСП заяви, че през последните пет години като депутат от опозицията всяка година при приемането на държавния бюджет е предлагал ваучерите за храна да важат и за почивка, а хората да избирата как точно да ги използват.

Стойността на ваучерите беше вдигната с гласуването на държавния бюджет през февруари от 80 на 200 лева месечно.

Тогава беше разширен и техният обват, като се даде възможност да се плащат сметки за ток и вода, но не и за парно, интернет или други комунални разходи.

Ваучерите са освободени от данъци, а за да може да се ползват за плащане на ток и вода, операторите, които ги издават, сключват договори с доставчиците. Освен това те предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат ваучерите за плащане.

Квотата им с бюджета за тази година се увеличи на 1 млрд. лв. През 2021-а бе 390 млн. лв. и бе изчерпана още през ноември. Ваучери получават 450 души и досега те можеха да бъдат използвани в над 10 000 търговски обекта.

Според наредбата квотите за ваучери се предоставят в последователността на постъпване на заявленията до изчерпване на общия брой. По този начин всички оператори на ваучери се поставят в равностойно положение при приемането на закона. Освен това оператор, подал заявление преди приемането на нормативно основание за това, няма да бъде привилегирован спрямо онзи, който действа съобразно закона.