В изпълнение на призива на МОН за отбелязването му, педагогическите специалисти от РЦПППО – Бургас отправиха интересно предизвикателство към децата и учениците със специални образователни потребности. В резултат на това, те, заедно с родителите си, се включиха в арт- работилнички за рисуване, апликиране, моделиране, като се докоснаха до празника по интересен, артистичен и забавен начин. И така създадохме нашата приказка „Фантазия“, изпълнена с изкуство, стремежа към красота и хармония, заложени във всеки от нас.

С голямо желание и настроение твориха децата и учениците от групите на всички специални педагози, а рисунките им бяха наситени с много цветове и интересни идеи. Арт дейностите бяха насочени към опознаване на изписването на буквите, в съчетание със звуковото им произношение, развитие на фината моторика, креативността и положителните нагласи у децата. Украсиха се букви с помощта на различни техники, изработиха се от пластилин, цветна хартия, кибритени клечки, цветя, бобчета и др. Със своите трийсет букви ние пишем любими думи като - мама, родина, мир. От страниците на книгите родната реч разказва легенди, истории, постъпки. Като песен се лее словото в стиховете на поетите, в разказите и романите на българските автори. Част от учениците от ресурсните групи преписаха любими текстове, посветени на празника, изготвиха свои илюстрирани книжки, защото всеки от нас е длъжен да пази родния език, да го предава на следващите поколения, за да не изчезне неговата магия.

Тази година, за най-светлия български празник, училищните дворове няма да се изпълнят с усмихнати учители и ученици. Те ще останат тихи... Но едно цвете, засадено през пролетта, отгледано с грижи и с много любов, през септември ще бъде занесено в училище. С голямо желание и старание ученици със СОП, под ръководството на педагогическите специалисти от РЦПППО Бургас и заедно със своите родители, засяха цветя за преподавателите си.

За всеки ученик има поне един любим учител, който го кара стъпка по стъпка да върви по пътеката на знанието. А по професионалния път на учителите има поне по един спомен от всеки ученик. И когато е сътворен от детското въображение и творчество, този момент е още по - ярко запечатан в съзнанието на педагога.

Ръководството на РЦПППО – Бургас благодари на всички ученици, на родителите и педагозите за старанието, творческия заряд, за емоциите и вълнението.

«Нека ни е светло и цветно да използваме всяка възможност, за да творим! Нека добото настроение, професионализъм и надежда никога да не ни напускат. Честит празник и бъдете здрави, това бяха посланията към всички, отправени от госпожа Антоанета Стоянова – директор на РЦПППО Бургас.