Зрелостниците подават документи за трета матура до четвъртък

img

До четвъртък сме отворили възможността учениците да подадат заявления за трета матура. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев. Така учениците ще могат да използват оценката от нея за прием в университет.

Причината за това за новия срок е, че кандидатстудентските изпити в голяма част от вузовете отпадат и приемът ще се осъществява с оценка от държавните зрелостни изпити. Не всеки дванадесетокласник обаче беше избрал да се яви на матурата, която ще му служи за вход в избраната специалност.

Според Вълчев последните години матурите дават добра диференциация между учениците, които са учили и тези, които не са. Приемни изпити ще има само за специалности, за които има най-голяма конкуренция и регулирани специалности ."По първоначалната информация всички университети ще изберат тази година по изключение да се кандидатства с матура в специалност "Право"", посочи още образователният министър.

Края на учебната година във вузовете ще е дистанционен, като в аулите ще влязат само студентите от специалности, по които изпитите или дейности от обучението не могат да се извършат у дома. Такова е практическото обучение в медицинските специалности.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?