До четвъртък сме отворили възможността учениците да подадат заявления за трета матура. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев. Така учениците ще могат да използват оценката от нея за прием в университет.

Причината за това за новия срок е, че кандидатстудентските изпити в голяма част от вузовете отпадат и приемът ще се осъществява с оценка от държавните зрелостни изпити. Не всеки дванадесетокласник обаче беше избрал да се яви на матурата, която ще му служи за вход в избраната специалност.

Според Вълчев последните години матурите дават добра диференциация между учениците, които са учили и тези, които не са. Приемни изпити ще има само за специалности, за които има най-голяма конкуренция и регулирани специалности ."По първоначалната информация всички университети ще изберат тази година по изключение да се кандидатства с матура в специалност "Право"", посочи още образователният министър.

Края на учебната година във вузовете ще е дистанционен, като в аулите ще влязат само студентите от специалности, по които изпитите или дейности от обучението не могат да се извършат у дома. Такова е практическото обучение в медицинските специалности.