Стоян Кирязов e член на Института по пътна безопасност и Комисията по безопасност и организация на движението към Община Бургас. Кара колело главно за удоволствие, с него се придвижва понякога и до работа. Членува в Клуба на любителите колоездачи в Бургас. Занимава се с търговия на резервни части, а напоследък и с ремонти на велосипеди, като идеята му е да се развива в тази област. Той е един от хората, работили активно в търсенето на решение за продължаване на велоалеята до квартал Крайморие.

Вече са изградени 4 километра от нея - до орнитоложкия център "Пода". Нататък автомобилният път към "Крайморие" минава през скалист и хълмист участък. Първоначално се обмисляше вариант с взривни дейности, който да позволи продължението на велоалеята да мине успоредно на автомобилния път. След разговори с представители на велосипедната общност в Бургас се роди идеята с преминаване отгоре по хълма. Предвижда се над скалистия хълм да мине пасарелка, съставена от метални рампи. На няколко места ще има панорамни площадки, където велосипедистите да починат за няколко минути и да се насладят на гледката към морето и канала между него и Мандренското езеро.


- Г- н Кирязов, Вие сте един от хората, работили активно по проекта за велоалеята до квартал Крайморие. Какво е значението й за велосипедистите в града?
- Велоалеята към Крайморие е не само възможност за жителите на квартала да се придвижват до центъра на града с велосипеди. Градът ни е обграден от доста общирни водни площи и възможностите за разходки с колело са ограничани. За сметка на това Южното крайбрежие е живописно и доста приятно за разходки. Странджа планина също е ниска и предлага доста добри условия за разходки и велоизлети. Тази алея позволява на велосипедистите да се придвижват безопасно и бързо в посока Отманли и подстъпите към Странджа.

- Какви са трудностите при изпълнението на проекта?
- Проблемите са основно два. Алеята преминава за кратко през защитена местност „Пода”. В такива местности е забранено строителството, в случая полагането на трайна пътна настилка. В този район се наложи вместо асфалт, да се положи валирана трошенокаменна настилка. Тази настилка обаче саздава пречки за тези, които карат шосейни колела, защото те са със доста тесни гуми и на такава настилка лесно се пукат. Затова тези колоездачи продължават да се движат по пътното платно, а това е доста рисково от гледна точка на безопасността , а и така си навличат гнева на шофьорите. Надявам се да измислим нещо по този проблем.
Другият голям проблем е стеснението след „Центъра за наблюдение на птици” в местността „Пода”. Тъм пътят пресича хълм, доста тясно е и алеята прекъсва. Налага се да се движим по пътя и то срещу движението на автомобилите, а това не само е опасно, но дори е и забранено от ЗДвП.

- Предвижда се изграждането на пасарелка. Къде ще бъде разположена тя и ще улеснява ли велосипедистите?

- Пасарелката ще преминава успоредно на шосето и ще дава възможност велосипедистите да продължават пътя си, без да им се налага да излизат на пътното платно. Така няма да имат досег с автомобилите и преминаването им ще бъде безопасно, което е моя основна цел.

- Кое налага изграждането й?
- Хълмът е стръмен. За да се изправи наклонът, алеята трябва да се вие встрани по хълма, а там се навлиза в частен имот. За да се намали наклонът, ще се изгради тази пасарелка, която ще представлява три наклонени рампи, разположени успоредно със свързващи ги площадки. Представете си стълбите от „Моста” в Морската градина към „Паметника на моряците”. Там не се изкачвате право нагоре, а се изкачвате косо на наклона, преминавайки през няколко площадки. Така стълбите не са особено стръмни и не ви оставят без дъх, когато се изкачвате. Най-общо казано, нещо подобно ще се получи и с „нашата” пасарелка на „Пода”. А площадките, поради издигнатостта си ще имат красива панорама. Предвиждаме самите площадки да бъдат по-широки и достъп до тях да имат не само велосипедисти.

- С изграждането на велоалеята до Крайморие велосипедистите ще имат ли възможност вече безпрепятсвено да преминават разстоянието между двата квартала край морето – Сарафово и Крайморие?
- Свързаността на отделните велотрасета е огромно предимство и прави придвижването с велосипед безопасно и много по-привлекателно. Непрекъснатостта на велотрасетата, тяхната автономност правят придвижването с велосипед реална алтернатива на личния и обществен автомобилен транспорт. За жалост обаче, не бих казал, че между Сарафово и Крайморие говорим за непрекъсната алея. Проблемът е в пресичането на Морската градина. Откъм Сарафово се изгради чудесна алея за спорт и отдих при „Солниците” и с продължението си към Сарафово става още по-приятна и удобна. Но стигайки до Морската градина колоездачите се оказват в забранена зона. Едва, когато решим този проблем, ще можем да говорим за цялостна връзка между Сарафово и Крайморие и за продължаването на трасетата в посока Поморие и Созопол. Със сигурност обаче, пасарелката ще създаде удобства за жителите на Крайморие и за всички, които обичат по-продължителните разходки с колело.